Anonim
Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kuchni hiszpańskiej?
nieznajoma011
- Składniki
- 4 nogi kurczaka bez skóry lub piersi
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 czerwone papryki pocięte w paski (ja dałam po trochu czerwonej, żółtej i zielonej)
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (dałam bazylię, oregano i szałwię)
- 1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
- 1Kurczaka
posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu
stron, po czym wyjąć i odstawić na bok (można włożyć do ciepłego
piekarnika).
- 2Teraz robimy sos. Na oliwę po
smażeniu kurczaka dajemy cebulę, czosnek, paprykę i smażmy ok. 5 minut,
mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, zioła, cayenne i
gotujemy kolejne 3 minuty.
- 3Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą.
- 4Przykrywamy i dusimy ok. 20 minut. aż mięso będzie miękkie....
kurczak po hiszpańsku :
- Składniki
- 4 nogi kurczaka bez skóry lub piersi
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 czerwone papryki pocięte w paski (ja dałam po trochu czerwonej, żółtej i zielonej)
- 3 ząbki