Parówy w cieście
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 125 g masłą
- 1 żółtko, sól
- Nadzienie:
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki katchupu
- 8 cienkich parówek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na
kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej
wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do
lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować
jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić
na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta
posmarować katchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą.
Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespoić ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło
siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika
na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać gorące. Jeśli
wyjdzie ciasta więcej i nie chcemy robić wszystkich parówek możemy
parówki tylko owinąć w ciasto i włożyć do zamrażarki. Można je
przechowywać ok 3 mies.
Parówy w cieście
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 125 g masłą
- 1 żółtko, sól
- Nadzienie:
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki katchupu
- 8 cienkich parówek
Pokaż całość